Ga naar de inhoud

Olie boorder

In 1935 richt Alfred een eigen olie en gaswinningsbedrijf op, vernoemd naar hemzelf. In een ondernemersgids uit Michigan uit 1935 staat als adres van Alfred nog het schip Relay in New York genoemd. Maar al snel verhuist het bedrijf naar Dundee in Michigan.

Briefpapier 1935

In 1936 verhuist Alfred naar Laguna Beach met uitzicht op de oceaan. Het huis bestaat nog steeds en behoudt zijn waarde (> 3 miljoen dollar) dankzij de prachtige lokatie. Alfed zal samen met zijn zoon en zwager zaken blijven doen in Dundee en bij beroep staat oil operator vermeld.

South Orange County directory 1938
rood gemarkeerd 2090 Ocean Way, copyright California Regional MLS

Maar ook los van zijn eigen bedrijf, blijft hij actief in andere branches. Hij richt een maatschappij op om een hotel te bouwen in Laguna Beach. Helaas komt het hotel er niet en wordt de grond later weer doorverkocht.

Krantenartikel 1936

A professed promotor, Mr Violette knows no boundaries for his activities

Krantenartikel 1936

Ondertussen is de firma Billiton gestart met het uitzenden van de expeditie naar Nieuw Guinea. Alfred heeft op een kaart gemarkeerd waar het zoekgebied moet liggen maar de voorkeur heeft het dat hij zelf op lokatie aanwijst waar de plek is. Alfred geeft aan dat hij vanwege ziekte helaas niet in staat is om deze reis te maken. Vanaf 1935 is hij gediagnosticeerd met diabetes mellitus. Dit werd in die tijd vaak pas laat ontdekt in een gevorderd stadium met klachten. Het zou dus kunnen kloppen dat Alfred inderdaad ziek was toen.

Het Violette syndicaat houdt contact met Alfred via de kabel. Als er een meer gevonden wordt in het zoekgebied, worden luchtfoto’s doorgestuurd naar New York. Alfred geeft aan dat het niet het goede meer is en dat hij zich mogelijk vergist heeft in het aanwijzen van het zoekgebied. Hij had een zeekaart waar het binnenland niet gedetailleerd op staat. Het blijkt dat er meer rivieren lopen dan bekend was. Mogelijk moet er meer oostelijk gezocht worden. Billiton directeur van den Broek reist naar New York om in Juni op het kantoor van Bonbright een bespreking te hebben met Violette. Als van den Broek weer terug is, heeft hij de overtuiging dat Alfred niet gelogen heeft. Omdat de resultaten van de expeditie geen grond geven voor verder zoeken in het gebied wat Alfred oorspronkelijk aangewezen had, wordt besloten geen extra geld meer in het Violette syndicaat te steken en het in 1938 formeel op te heffen. Billiton zal verder zoeken op andere plekken die buiten de afspraken van het Violette syndicaat vallen.

Ondertussen is Alfred nog steeds bezig met oliebronnen rond Dundee te exploiteren. Hij is overtuigd dat er daar een groot reservoir moet zijn. Op 4 november 1939 wordt hij opgenomen in het St Joe ziekenhuis in Ann Arbour met een blinde darmontsteking. Op 8 november wordt hij daarvoor geopereerd maar postoperatief zijn er complicaties met buikvliesontsteking en longembolie waarbij hij 2 dagen later komt te overlijden.

Old St Joseph (St Joe) hospital Ann Arbour, copyright Ann Arbor News
Certificate of death Alfred Violette

Het bedrijf wordt voortgezet door zijn zoon en twee weken na het overlijden van Alfred, wordt de spectaculaire olievondst gedaan waar Alfred al die jaren naar op zoek was geweest. Hij heeft het niet meer mee mogen maken.

Krantenartikel december 1939

Translate »